Friday, February 1, 2013

kayu pusing pusing kat jari

suatu pagi yang kurang hening, kelas 1B sedang di ajar oleh guru yang berdedikasi, gagah dan bercahaya bak bulan purnama. pagi tu aku off key siket, segala benda la nak tetinggal

dah turun pakai kasut, pegang pegang poket talipon tinggal bilik, cilake.

dah sampai sekolah, jadual tinggal dalam poket baju semalam, cilake lagi, balik naik moto amek jadual.

dah sampai kelas, masuk kelas, buku pulak tinggal kat bilik guru!! cilakeeeee,

aku dah hilang 45 persen semangat kami guru malaysia, aku masuk dalam kelas, budak ade tengah hogah hogah budak perempuan, ade tengah lukis mak ayah dengan lukisan entah hape hape, ade yang tengah main angkat angkat kaki kerusi.

aku punye off, aku suruh bukak buku buat muka surat sekian sekian, baru budak depan nak tanye, belum sempat bukak mulut, aku angkat tangan, ap ap ap, jangan cakap ape, buat ke kerja tu.

sekali budak kelas sebelah bising, memang tahap syetan punye bising. ade satu perangai budak budak ni, suka datang cari cikgu kelas sebelah, lepas tu mengadu domba, cigu, ada orang kencing tepi kelas, cigu ade orang tarik seluar saye cigu, aku panas, betambah berapi, enoying gila,

aku bangun, bejalan dengan cukup pawer, setiap langkah aku susun dengan rapi dan bertenaga, aku kene saun budak sebelah ni, main gile dah ni,

aku capai kayu penyapu patah belakang pintu kelas, aku jenguh je kepala kat kelas tu, budak budak beterabur lari cari perlindungan, ade yang silap duduk tempat die tale je duduk atas riba kawan. gua masih mengatur langkah jalan dekat panel tingkap kelas tu, mata semua tetumpu kat aku dan kayu penyapu.

aku ade jenis hebit suka pusing pusing kayu kat jari, aku rasa pawer bila buat pusing pusing tu. aku pun pusing kayu tu, dalam pada budak semua tengah tahan nafas takut kene sembor dengan aku, kayu yang tengah beputar hebat dekat jari tu jatuh, kelekang! atas lantai. budak budak tersembur nafas dengan dekahan yang cukup dasyat. cilakeeee!!,

aku terus angkat kayu, bejalan stret pegi bilik guru, tidak ada sesiapa lagi antara budak tu yang berani menceritakan hal ini semula.

namun begitu, aku ada nampak dua tiga budak cuba buat kayu pusing pusing kat jari tu, aku terdetik dihati, ade jugak bende bepaedah aku ajor ke budak budak ni.

berabuk

lame dah aku tak merapu dalam belog ni, berabuk dah, paswed pun bepuluh kali bubuh tak kene, las las dapat jugak masuk sini,

berwajah baru, yaa, belog sudah tidak seperti dulu, sangat lain, dah macam pawer semacam, aku kaget bila melihatkan kepaweran belog ini.

aku? ade yang baru? hah hah hah, macam macam,

tengoklah, betui jugak kate budak bini ni, bepuluh kali dah di cakapnye, tulis la sini, tak lupa esok lusa, masalahnye, aku ni segan nak tulis, tangan ni, sikit punye segan nak tekan tekan kibod ni.

aku nak sarankan orang yang buat blog ni, bagi ade satu sofwe yang boleh guna suara, caka ke sume masuk dalam ni, hah hah hah.

nantilah, aku tulis lah, aku tulis.

Tuesday, November 29, 2011

Tuhan..

nyata setiap yang bersimpuh atas pangkin kehidupan,
tiada yang percuma wajib disulami dengan bayaran,
gembira yang hadir sementara namun harus dibayar sepanjang usia,
kain yang kotor boleh dibasuhnya tapi kotor semula

derita yang seketika dan di jirus madu gembira seadanya.
sihat yang berganti dengan sakit dan berganti semula dengan bertenaga,
kenyang yang ditumpang oleh lapar lalu dibonceng semula oleh kekenyangan selepasnya,
terima kasih tuhan atas CAHAYA KEKUATAN yang lahir dari MATA,
terima kasih tuhan, kerna masih berusia,
kerna tidak ditinggal tanpa kekuatan dan cahaya walau samar tapi masih disana
.

Tuesday, June 21, 2011

ghopenye..

fakta baru mngenai fesbuk, (untuk akula)

fesbuk memang bleh buat orang kene tikam atau lempang tak terasa, sebb leka mcm kene paku dek setan,

fesbuk mendedahkan ketidakmacoan seseorang priya bile muke ganas tapi kat wall -"ko cm ni arr skunk"-mcm palat, haha

fesbuk bleh dedahkan sisi bangang manusia, gambar tangkap sindri wat muncung3

fesbuk mcm kad undangan kawin, tak dijemput merajuk, dijemput orang tak datang2. request n accepting fren.

fesbuk bleh mencarut,

hahahaha

Tuesday, June 14, 2011

greng-greng

lagu: aku buat..
nyanyian: sah2 la aku
tukang rakam: bob bertuala
studiyo: bilik kapan
kemkoder: si fai aku
gitar: said punye
pick: jumpe kat meja
dressing: baju semasa
editing: nak buat tapi tak reti jadah ape
harapan: ramai dengar
harapan dalam hati:jadi femes
video

Monday, June 13, 2011

keje nye..




aku banyak wat keje cuti ni..
ni keje yang paling setan skali..
kene dajal..

aku dpatla tawaran menjadi seorang penterjemah berwibawa untuk us marine ari tu..yu es merin...aku serius..tak tipu..paham yu es merin tu ape? yu es merin..hurrah!! yang tu la..

kerja aku bermula dengan perjalanan derita dari bangi ..umah adik aku..
naik tren bagai...ramai orang bagai..memang penuh tren ni petang2..tapi semangat waja..aku tetap teruskan jua..masih semangt...

sampai kat summit usj..aku lepak situ tgu egen datang amek..kitorang naik van..pergh..agak sedihla..sit van tu pelik ciket...aku memang tak selesa..nak sandar sit sampai takat tengh2 tulang belakang...ble sandar kepala tdongak..pebenda?

pehtu dalam pejalanan tu pakcik driver tanya..sape bleh drive?..said tunjuk aku...paksik tu bagi kunci...aku pun mule jalan cari kereta yang pakcik tu nak suh aku drive..lupe nak cakp tadi dah turun rehat kat r&r kejap...bile aku bdepan ngan kete tu,..aku tegamam..toyota rush??

tuit2 tiut2..bunyi alam pintu kete tu..bile aku masuk ngan said..cam x pecaya..tadi punye nauzubillah seksa dalam van ..tibe2 dapat toyota rush...gile...aku pun drive sampai kuantan..

bangun pagu dari hotel kat kuantan tu...aku dibawak lagi naik van nak pegi tempat nak translet ni la katenye....jetlek semalam tak habis agi...telena dalam van..tejaga je tengik2 banyak plat kete moto mule huruf T...pebenda kat mane aku ni...bile pakai spek...mak..aku dah kat tengganu..

baru la jumpe ngan YU ES merin tu...dme datang cni nak wat training ngan para kite...para..tau ke?..askar la..askar kite..

pehtu mule la keje ciket2..translate bagai..

ehhh..aku rase cam tak patut citela bende ni..askar melayu kite cakap mase sembang lepas kene dajal tu..ni dah macam langgar security negara..tak jadila cite....
tapi memang kene dajal la aku ngan translater lain...sampai kitorang sume quit keje..gile bangang punye..

tapi nak cite power askar para kitela..mase wat demo kat YU ES marin tu..dme tunjuk la care survive dalam utan ..nak makan katak ula bagai.care nak minum ayor dari batang kayu..wt jerat..set up basecamp..demolish track..ambush..memang superbla..dalam hati aku tibe2 salut melangit kat askor2 kite tu..sumpah..

kang kate aku sembang je power..nah gambo..

asko2 yu es merin baru sampai kat kampung ayer putih kemaman
nak mintak pegang tak berani sebb die tenung aku lame2..jadi wat mcm snap gambr tak sengaja..

askor kite tengah ajar yu es merin care nak siat kulit ular..idup2..tak bohong..tak sensod

pehtu salai..npak pebende lagi selain ular?..bewak nagn beruk tu..asko yu es makan sedap je..gile

ko cube tembak semut2 tu..kate kepten asko pakai baju cokelet tu..ni die punye..

benda ni berat mcm tong gas...tapi yang empunye brader blakang tu...gile kederat jin bwk benda ni masuk utan..






p/s...kepada sudara nuga..jike enta bace entri ana ni..jgn enta marah nape ana tak beritahu enta ana di kemamang..tak sempat shiekh..ana kene dajal..baler2



musafiruuun

sesungguhnya..
gua dalam cuti yang dah nak berape minggu ni ntah..
gua merantau cari keje..
musafir kate ko..
memang dah penuh pengalaman di dada,,
gu dah reti
nak mesin tebu...
nak pakai senapang..
nak bedah jantung,,
nak wat tak tau selama sehari..
nak hidup deengan air satu baldi..
banyak nak cite..
nanti gua nuleh agi..